SURVIVAL KITCHEN
Salah satu aktiviti yang perlu dilaksanakan oleh para peserta adalah memasak .Kumpulan peserta akan memasak lauk untuk dijadikan hidangan .Segala peralatan dan bahan-bahan disediakan oleh pihak kem.Peserta akan didedahkan cara menghidupkan api dari bahan-bahan yang terdapat di sekeliling mereka saperti daun kering ,ranting kayu dan sebagainya. Peserta dibahagikan kepada kumpulan-kumpulan kecil. Kumpulan mencari bahan bakar saperti kayu ,buluh dan lain-lain, kumpulan menyediakan peralatan untuk dan tukang .masak .Selesai memasak peserta dikehendaki menghidangkan masakan tersebut dan akan dinilai oleh juri . Juri terdiri dripada tukang masak di kem dan juga guru atau pensyarah pengiring.Aktiviti ini dapat memberi pendedahan kepada peserta pengunaan bahan alam utk menghidupkan api .memasak makanan ditapak perkhemahan dan menerapkan nilai kerjasama dalam kumpulan
No comments:
Post a Comment